Mietintöjä hiilijalanjäljestä ja ekologisuudesta.

Olen yrittämiseni alusta saakka kiinnittänyt paljon huomiota siihen kuinka ekologisia valmistamani tuotteet ovat. Se johtuu suurelta osin siitä, että viimeisten 20 vuoden aikana en ole ostanut uusia vaatteita itselleni kuin kourallisen. Olen kirpputorien ja vaihtovaatteiden suosija ja ostan suurimman osan lastenikin vaatteista käytettynä. Onneksi osaan myös korjata vaatteita, sillä usein käytetyt vaatteet menevät nopeasti rikki. Milloin on vaihdettava vetoketju, paikattava housujen polvet tai joko lyhennettävä tai pidennettävä lahkeita. Lasteni myötä opettelin myös valmistamaan heille uusia vaatteita ja sitä kautta koko ompeluharrastukseni kymmenisen vuotta sitten todella alkoi.

Kierrätysfarkuista valmistamani reppu.

Opiskelut Jyväskylän GRADIA:ssa vahvistivat tuntemuksiani siitä, että tekstiilien kierrätys ja korjaaminen ovat tulevaisuutta. Kiinnostuin tosissani myös uusista ympäristölle ystävällisemmistä materiaaleista, joita Suomessakin kovasti tutkitaan. Kangasta valmistetaan esimerkiksi puusta, oljesta, nokkosesta, ananaksesta ja kierrätetyistä muovipulloista paljon ympäristöystävällisemmin kuin perinteisestä puuvillasta. Toisaalta vanhat tutut materiaalit kuten hamppu, pellava ja villa ovat myös puuvillaa ekologisempia monelta osin.

Se ilahduttaa, että myös tekstiilituotteiden kestävyyteen on jälleen alettu kiinnittää enemmän huomiota. Tämä tarkoittaa myös sitä, että tekstiilien hinnat tulevat nousemaan ja ehkä jopa sitä, että valmistaminen Suomessa alkaa taas käydä kannattavaksi. Ehkä olisikin viisaampaa valmistaa raaka-aineet ja tuotteet ekologisesti ja kestävästi lähellä sen sijaan, että kuljettaisimme niitä ympäri maapalloa.

Mutta asiaan! Eli miten lasketaan yrityksen hiilijalanjälki? Tai miten lasketaan yksittäisen tuotteen hiilijalanjälki? Kuinka ylipäätään on mahdollista laskea kierrätetystä materiaalista valmistetun tuotteen hiilijalanjälki jos materiaalissa on käytetty esimerkiksi lumppuja (erilaisia pois heitettyjä, rikkinäisiä tekstiilejä)?

Neulontalaukku
Neulontalaukku

Uusimmassa kehittelemässäni tuotteessa Neulontalaukussa, on käytetty Suomessa valmistettua kierrätyshuopaa, joka on valmistettu kierrätetyistä materiaaleista (teollisuuden ylijäämä sekä kuluttajien poistotekstiilit), jotka menisivät muuten poltettaviksi. Myös vuorikangas on valmistettu kierrätysmateriaalista. Miten tällaiselle tuotteelle lasketaan hiilijalanjälki?

Kuulin myös hiljattain uudesta käsitteestä ”hiilikädenjäljestä”. Hiilikädenjälki = Yrityksen tuottaman tuotteen tai palvelun positiivinen ilmastovaikutus eli se, miten paljon sen käyttäminen vähentää yrityksen asiakkaan päästöjä. Olisiko sittenkin fiksumpaa laskea kuinka voin auttaa asiakkaita vähentämään päästöjä eli tekstiilijätettä valmistamalla kestävämpiä tuotteita, ekologisemmista materiaaleista ja korjaamalla heidän tekstiilejään esimerkiksi vaihtamalla vetoketjuja, paikkaamalla reikiä ja muokkaamalla niitä lahkeita pidemmiksi tai lyhemmiksi?

Kommentoi